Prepare to be redirected!

This content here is not updated! You can find me bloging with fresh content at

September 06, 2006

Soms: een beschouwing

Weet je, ik kom mijn posting getiteld Soms veel tegen op andere blogs en forums. Hij wordt dan gebruikt als een soort voorbeeld van hoe je open kunt zijn of hoe je van je zwakte op een moment je sterkte kunt maken. Mensen vinden er kennelijk iets in wat puur en authentiek is. Ja, zo voel ik dat zelf ook wel. Soms loopt (het) gewoon je vingers (nee, je hart) uit. En kennelijk communiceert zoiets. Kennelijk is dat krachtig en prachtig tegelijk.
Ik heb me er over verwonderd. We verwachten dat mensen een dergelijke posting afkraken, belachelijk maken of hilarisch aan de kant gooien. We vinden het watjes-taal (wat dat dan ook mag zijn). Maar ik heb gemerkt dat mensen aanvoelen wanneer iets echt is. Maar het gaat nog verder. Iets wat echt is hoeft niet dergelijke positieve reacties op te roepen zoals ik ze vele malen kreeg. Kennelijk is het zo dat als je jezelf bloot geeft en je zwakte toont, als je je gevoel op dat moment belangrijker vindt dan je verstand, mensen dat oppikken en oppakken als zijnde van waarde.
En wat ik me dan afvraag is: waarom laten we ons gevoel dan zo weinig spreken, zijn we zoveel met ons verstand bezig, stellen we ons zo weinig kwetsbaar op en laten we zeker onze zwaktes niet zien. Nee, we spelen liever een toneelstuk. Nou, misschien doen we dan niet liever, maar onze angsten en afweermechanismes zorgen er in ieder geval voor dat we dat toneelstuk opvoeren. We spelen dus vaak een rol. De rol van verkoper, de rol van bankmedewerker, de rol van directeur, etc. En daar horen bepaalde teksten bij. Teksten die je uit je hoofd moet kennen (nee, niet uit je hart). Want anders gaat het fout. Dus je zegt dan vaak dingen die je van buiten geleerd hebt en niet van binnen.
En omdat je het van buiten moet kennen, gebruik je je verstand. Je moet het namelijk goed doen. De juiste teksten zeggen.
Trek dat eens door naar alle reclame uitingen. Zit daar iets in 'van binnen'? Ik dacht het niet. Meerdendeel is van buiten geleerd en opgeschreven. De mooiste tv-reclames, vind ik, zijn die die je laten glimlachen, schateren, verwonderen e.d. Tja, dat is van binnen.
Laat ik eens voor mezelf spreken. Het merendeel van wat ik hier schrijf is van buiten. Ofwel het zijn tooltjes, techniekjes, mooie trends, fijne acties en wat al iets meer zij. Ik doe dat omdat ik me laat verrassen, verwonderen, nieuwsgierig maken. Ja dat is weer van binnen. Maar echt van binnen schrijf ik toch niet zo veel. Tja, wat zou je ook als sr. strategic business developer bij Tulip Computers hoor ik u al zeggen. Je moet dan toch van alles doen wat bij die rol uh functie hoort.
Nou mijn ervaring is dat wanneer ik van binnen uit werkt, nee leef, er meer verrassends gebeurt dan wanneer ik de rol speel van mijn functie. Het bloggen en anderszins bezig zijn met nieuwe technologie helpt me daarbij dagelijks. Nee, niet omdat het om die techniek, die tooltjes gaat, maar omdat het bloggen, podcasten etc. middelen zijn om de stem van binnen te kunnen laten spreken. Eerst leer je dat je die stem hebt en daarna leer je er mee praten.
Veel bloggers hebben dat gevoel. Iets kwijt te willen. Misschien wel letterlijk en figuurlijk. Ze willen 'het' opschrijven voor zichzelf en dan blijkt ineens dat er ook anderen zijn die dat interessant vinden. Met bloggen kom je dichter bij jezelf en bij anderen. Je kunt er anderen mee beraken. En mijn ervaring leert dat dat het beste gebeurt als je iets van jezelf in brengt. Je passie, je betrokkenheid, je eigen wijsheid, je emotie en gevoel. Kortom: dat wat van binnen komt. Ander wordt zo'n blog al snel een soort rapport. En die leg je meestal ergens in de kast. Dat leeft niet (letterlijk en figuurlijk).
En nee ik ga er deze keer geen verwijzingen bij halen van Herman Wijffels, of trends zoals experience economy, servant leadership. Hoe prachtig die ook zijn. je vindt die zelf wel hier als je daar prijs op stelt. Ik wilde er dit keer alleen even mezelf bij halen. Zo ik ben weer wat kwijt ;-)


August 31, 2006

In dialoog over dialoog

Vanmiddag ben ik aanwezig bij een workshop van de Baak tijdens Learning Lane (een festival voor professionals die mensen en organisaties helpen ontwikkelen. Zie ook het zeer uitgebreide informatieboekje voor meer (pdf)). Debbie Molhuizen, waarover ik al eerder schreef, gaat dan haar ideeën uitleggen over een organisatie rondom dialoog. Ik heb een paar keer met haar gesproken en heb haar mogen helpen bij het maken van de presentatie en een model. Haar ideeën vind je kort weergeven in de beschrijving van de workshop In dialoog over dialoog (ik kan helaas niet anders naar deze informatie linken).
Die workshop ga ik vastleggen op video zodat Debbie die later kan terugzien om er op te reflecteren. Ik zal er een korte versie van maken die ik hier neer zal zetten en op mijn screencast blog. En Debbie zal die op haar website zetten. Ook zal ik de audio opnemen en kijken of we die beschikbaar kunnen stellen als podcast. En natuurlijk zal ik foto's maken van deze interessante middag. Wellicht zal haar presentatie ook online komen.
Kortom: het wordt weer een mooie en interessante dag.

Technorati tags:


Continue reading "In dialoog over dialoog" >>

August 28, 2006

Ervin Laszlo komt weer naar Nederland

Op 24 oktober komt Ervin Laszlo weer naar Nederland! Hij roept ons op om nu actie te nemen en de wereld te redden. Ieder van ons kan namelijk íets doen. Met zijn 74 jaar reist hij onvermoeibaar rond om zijn kennis en passie in te zetten en de noodzakelijke veranderingen op gang te brengen.
Ik heb hem al eerder gehoord tijdens Klaar om te wenden. Dus deze bijzonder kans laat ik me niet voorbij gaan. De bijeenkomst wordt georganiseerd door  The Project Network en je kunt meer informatie over deze bijeenkomst (die maar 45 euro kost) lezen op de speciale pagina.
Als achtergrond artikel kun je het artikel getiteld U kunt de wereld redden in Ode lezen. Daarin staat o.a. het volgende (klik verder):

Technorati tags: , ,


Continue reading "Ervin Laszlo komt weer naar Nederland" >>

August 22, 2006

Dropping Knowledge

Frank Meeuwsen stuurde me via OpenBC een berichtje waar ik hem heel dankbaar voor ben. Het gaat om een prachtig initiatief: Dropping Knowledge. Kijk vooral even op deze pagina. Je leest daar waar het allemaal om gaat. En klik eens op de items bovenin het scherm. Werkelijk prachtig hoe de sociosphere zich letterlijk en figuurlijk voor je ontvouwt! Ik krijg kippenvel als ik deze site zie en lees.
9 september gaat het gebeuren in Berlijn. Dan wordt de Table of Voices (bekijk deze prachtige brochure! pdf, 1.6 mb) georganiseerd:

"Thirty-eight meters in diameter, 119 in circumference, the Table of Free Voices incorporates a camera and microphone into each of its 112 places, allowing the complete responses of each participant to be recorded and catalogued as an individually searchable audiovisual portrait. Seed material of dropping knowledge's groundbreaking online Archive, the estimated 672 hours of content generated at the Table of Free Voices will be transcribed, translated into numerous languages and made freely accessible to all in a variety of digital formats."

112 Vooraanstaande denkers, filosofen, kunstenaars, artiesten, schrijvers, wetenschappers, ondernemers uit alle delen van de wereld zullen dan plaatsnemen achte deze tafel en 100 vragen behandelen die wij nu als meest belangrijk vinden en die wij in hebben kunnen dienen en aan hebben kunnen merken als belangrijk. Werkelijk een platform voor Dialoog. Je kunt je vragen in sturen en zien welke vragen nu als topprioriteit zijn aangemerkt. Deze gebeurtenis zal opgenomen worden, vertaald en gratis beschikbaar worden gemaakt. Ook in de vorm van video.
Maar het project gaat verder. Het zal een echt platform gaan worden en door dit communicatie platform wil men een echte dialoog starten, waarin we onze kennis in kunnen brengen, stapelen en 'bespreken'. Er zal veel videomateriaal komen (natuurlijk ook van de Table of Voices op 9 september).
En de blog laat zien waar door middel van de inzet van technologie sociale issues verbeterd kunnen worden.
Wew! Wat een prachtig voorbeeld van 'wenden'.

Technorati tags: , , ,


Continue reading "Dropping Knowledge" >>

August 17, 2006

Nieuwe boeken toegevoegd

Ik heb op de pagina van mijn boeken een aantal boeken toegevoegd die ik net gelezen heb of waar ik juist mee begonnen ben.

 

DL Byron: Publish and Prosper: Blogging for Your Business

DL Byron: Publish and Prosper: Blogging for Your Business

 


Debbie Weil: The Corporate Blogging Book

Debbie Weil: The Corporate Blogging BookChris Anderson: The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More
 

Chris Anderson: The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More


Evolutionair leiderschap: Peter Merry

Presence: Senge, Scharmer, Jaworski, FLowers

Managementissues.com - Denkfundamenten ontsluierd een introductie in Spiral Dynamics

Technorati tags: , , , ,


August 09, 2006

Fresh Forward: inspirerend, creatief en open

Ik had gisteren weer zo’n ontmoeting waarvan ik er de laatste tijd nogal wat van heb. Nee, niet de standaard 12 in een dozijn gesprekken. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik de laatste tijd heel inspirerende bedrijven, nee mensen, tegen kom. Mensen die vanuit passie, inspirerend bezig zijn met mooie, nieuwe, innovatieve projecten. Zo dus ook gisteren. Ik was door Miriam Kater van Fresh Forward uitgenodigd om eens kennis te komen maken. Dit naar aanleiding van mijn weblog, waarvan ze de berichten via haar abonnementje op email nieuwsbrief ontvangt.
Tjee, wat was dat leuk. Ik kwam in een omgeving terecht die zij de Factory noemen. Een pand waarin allerei ruimtes zijn gecreeërd waarin iets te beleven valt. Zo kwam ik terecht aan de keukentafel, in jawel een heuse keuken! En daar zat naast Miriam ook Jempi Moens, founding partner en Matt van der Poel, cxo (dat zal wel staan voor Chief Expeience Officer ;-) ). Wow man, wat leuk! Ze zaten gewoon te werken aan de keukentafel. Ik voelde me er meteen thuis en had het voorrecht om eens bij hen in die keuken te mogen kijken. Als ik mijn videocamera bij me had gehad, had ik gevraagd of ik dat had mogen filmen, heel bijzonder.
Over Jempie Moens en Fresh Foward heb ik al eens geschreven in een eerdere posting. En natuurlijk kende ik hem via de site van the Experience Economy Center. Het was een bijzonder moment hem nu eens te mogen ontmoeten. Fresh Forward heeft alles te maken met de nieuwe tijdsgeest en experience. Lees maar eens wat ze schrijven:

“Fresh Forward is een adviesbureau voor innovatieve marketing en strategische innovatie. Onze aanpak is fris en doeltreffend. Wij werken met interactieve ontdekkingsreizen en creatieve werksessies. Gericht op zelf ervaren en samen transformeren naar een volgend niveau. Integratie van ratio en emotie, realiteitszin en verbeelding.”

En in hun visie staat heel goed verwoord waar nieuwe marketing over gaat: luisteren, loslaten, samenwerken, verbinden, transformeren, integreren, verbeelden en durven. En als je die visie zo leest: werkelijk prachtig verwoord! En natuurlijk horen daar hele creatieve service/productconcepten bij die ze aanbieden. Als je lees wat zij onder marketing verstaan, tja, that’s different cook guys. Het spreekt mij bijzonder aan. Ze noemen het Forward marketing:

“Echte waarde creëer je door het begrijpen van consumenten behoeften, zowel rationeel als emotioneel, door betrokken te raken en te leren weken met de irrationele dimensies van het menselijke gedrag.”

Met Forward Inspiration boren ze de creativiteit aan die nodig is om uit de tunnel te komen:

“Concurrentiedruk en organisatorische complexiteit leidt er toe dat managers neigen tot een defensieve houding en een korte termijn focus. Te veel managers geloven dat een goed manager zijn, inhoudt: het dagelijkse proces redelijk onder controle hebben. Deze managers hebben het gevoel dat ze het niet kunnen veroorloven om de tijd te nemen om te innoveren, inspiratie op te doen en een solide basis te creëren voor toekomstig succes. Of zelfs om even helemaal uit de dagelijkse operatie te stappen om nieuwe inspiratie op te doen.”

Miriam is bovendien bezit met de nieuwste loot aan de Fresh Forward stam: Beautiful Lives. De website zal binnenkort live gaan en ik zal daar dan uiteraard op terug komen. Het komt er kort gezegd op neer dat ze het leven van mensen in kaart brengen (dat klinkt wel erg meet-en-regel-tijdperk-achtig, maar dat is het zeker niet), om te achterhalen wat drijfveren, emoties e.d. zijn van mensen bij het gebruik van merken e.d. Ze doen dus geen traditioneel marktonderzoek, maar brengen als het ware het ware leven van buiten naar binnen. Tenminste zo zouden traditionele marketeers dat kunne voelen. Eigelijk connecten ze gewoon met het leven van alledag en laten dat op zich in werken. Tja en dat zijn we in een bedrijfscontext allang vergeten. Daar kijken we liever van achter een bureau naar klanten, in plaats van ons te begeven tussen die mensen om te proeven wat er leest. Nou,  Beautiful Lives is zo’n organisatie (in opbouw) die dat dus wel doet. Prachtig!
Ik werd gelijk ook uitgenodigd door haar om eens bij een sessie te zijn van Fresh Forward en daar wellicht ook mijn inbreng te kunnen hebben. Wow man. Dat is pas iets. Ik voel nu al de kriebels van energie over mijn rug ;-)
En Miriam, Jempi en Matt, als jullie nog wat aan te vullen hebben op dit verhaal, schroom niet om dat hieronder te doen. Het was een mooie middag en ik feliciteer jullie met de beleving die jullie in Hilversum hebben gecreeërd en rondom jullie merk.
Voor degenen die dit lees en denkt, tjonge, jonge Hans wat zit jij te pluggen man, weet dan dat ik verder (nog) geen binding of belang heb met of in dit bedrijf anders dan dat ik er razend enthousiast over ben geworden

Technorati tags: , , , ,


July 28, 2006

Gisteren had ik een bijzondere dialoog met Debbie Molhuizen

Tja, gisteren begonnen na mijn vakantie en dan gelijk al zo’n geweldig gesprek waarin alles stil lijkt te staan. Ik had een dialoog met Debbie Molhuizen.. Zij is initiatiefneemster van het project ‘de Tussentijd’ en past het gedachtengoed van de filosoof Arnold Cornelis in de praktijk toe. We raakten verbonden door onze beider bijdrages in de krant Great Place to Live.
Wat een gesprek hadden we. Warm, open, vriendelijk, gepassioneerd, luisterend naar elkaar. Wat een energie stroomde er. We hebben ruim 3 uren ideeën uitgewisseld. Het was net alsof we elkaar al jaren kenden. Kortom: een echte dialoog. En wat is het dan heerlijk om te ervaren wat een echte dialoog aan positieve energie kan opleveren. En dat is precies wat Debbie met haar project in de praktijk wil gaan brengen. 7 Augustus gaan we verder met onze verkenningstocht. Een tocht waarbij we elkaar leren kennen en tegelijkertijd concreet bezig zijn met het vormgeven van het initiatief van Debbie. Heel bijzonder dat ik Debbie heb ontmoet. Ik voel dat hier iets moois ontstaat.

Technorati tags: ,


June 29, 2006

Er zijn verandering op til

Mijn artikel in de krant va het Great Place to Live project hieronder integraal weergegeven. Over nieuwe media (zoals weblogs en podcast) in een nieuwe tijd. Je kunt het artikel ook downloade als pdf: Er zijn veranderingen op til.pdf (41 KB).

Er zijn veranderingen op til. Voel je ze ook? Voel je de turbulentie? Zie je de voorbeelden van mensen die uit het systeem willen breken? Die vanuit liefde en wijsheid zaken tot stand proberen te brengen die duurzaam zijn? Als je goed kijkt vind je ze.

Omkeringseffect
De filosoof Arnold Cornelis noemde het het tijdperk van communicatieve zelfsturing, Pine & Gilmore beschreven het als De Beleveniseconomie, Boswijk cs hebben het over betekenisvolle belevingen, Greenleaf noemt het dienstbaar leiderschap, Herman Wijffels gebruikt de metafoor van ‘stoplichtentijdperk’ naar het ‘tijdperk van rotondes’, Beck heeft een holistische kijk op de wereld, Lazlo pleit om onszelf als onderdeel te zien van de natuur in plaats van onszelf erbuiten te plaatsen, de NRC had een artikel met Wijffels: ‘De wereld moet op zijn kop’ en Jenssen zet de piramide van Maslow ondersteboven.


Continue reading "Er zijn verandering op til" >>

Kandidaatlijsttrekker Simone Kuiter van D66 citeerde me. Ik voel me gevleid......

Ik lees net de laatste posting van Simone Kuiter op haar blog. Simone was kandidaatlijsttrekker voor D66. En ze heeft prachtige idealen waar ik me helemaal in kan vinden. Ze schrijft o.a.:

“Wat ik heb in te brengen is een ander bewustzijn, dat gevoeld en gedragen wordt door een groeiende groep mensen die wil breken met oude systemen en met wie ik mij verbind. Die mensen zijn onze doelgroep, er zijn vele benamingen voor, zoals bijvoorbeeld de cultural creatives, jou wellicht bekend.”

Tijdens het D66 congres op 24 juni jongstleden hield ze (uiteraard) ook een toespraak (Word file). En wat schetst mijn verbazing……ze citeert de inleiding van mijn artikel in Great Place to live:

“Er zijn veranderingen op til Voel je ze ook? Voel je de turbulentie? Zie je de voorbeelden van mensen die uit het systeem willen breken? Die vanuit liefde en wijsheid zaken tot stand proberen te brengen die duurzaam zijn? Als je goed kijkt vind je ze.”

Mijn dag kan niet meer stuk!

Relevante links:
De nieuwe A Great Place to Live krant is er!
Great Place to Live krant (pdf)
Blog Simone Kuiter
For Love and Grow (website/project Simone Kuiter)

Technorati tags: , ,


June 19, 2006

Interview met Peter Merry en Anne-marie Voorhoeve

Op de Community site van Klaar om te wenden? heb ik een posting gemaakt met een link naar een interview dat BNR Radio had met Peter Merry en Anne-marie Voorhoeve over Center for Human Emergence (CHE).

Technorati tags:  


 • DEZE WEBLOG IS BEVROREN. ER KOMT HIER GEEN NIEUWE CONTENT.
  WEL OP:

  WWW.HANSONEXPERIENCE.COM (klik)

  (alle content van hier vind je daar ook)
  ZIE JE DAAR!
  My Photo

  • grazr

  My Archives Page  Statistics

  Wat lezen bezoekers van deze weblog nog meer?


My Disclaimer