Prepare to be redirected!

This content here is not updated! You can find me bloging with fresh content at

November 03, 2005

NewLevel's blended learning traject met weblogs

Technorati tags: , ,

Een tijd terug was ik betrokken bij een projectje van NewLevel.nl. Wellicht heb je dat destijds gelezen. Je kunt het nog terug lezen onder Experiment weblog in de klas. Chris gebruikte een weblog om zijn ervaringen bij te houden en de cursisten extra informatie te geven buiten de cursus om. Een interessant experiment.
Nu gaat NewLevel.nl verder met het inzetten van een weblog. Het is de bedoeling dat er een blended cursus samengesteld wordt met als onderwerp Microsoft SQL Server, waarin de weblog ook een plaats krijg. Blended learning bestaat uit diverse componenten, zoals e-learning via het internet, klassikale sessies, een boek en wellicht support in de vorm vragen kunnen stellen.
De weblog zal ingezet gaan worden als communicatiemiddel tussen de trainer en de cursisten. En natuurlijk tussen cursisten onderling.
Ik ben bij dit project betrokken en zal diverse nieuwe media in gaan zetten in dit traject, zoals mijn eigen weblog, podcast interviews met de mensen die het traject op hebben gezet en uitvoeren en hopelijk wat cursisten, screencasts, online archieven en natuurlijk de SQL training weblog. Natuurlijk zal ik hier regelmatig verslag doen van mijn bevindingen en de nodige links doorgeven van al dat moois!
Microsoft heeft zeer enthousiast gereageerd op dit initiatief. En volgens hen is NewLevel.nl een van de eerste trainingsinstituten die dit zo aanpakt. Dit wordt denk ik een mooie case.


July 04, 2005

Eerste experiment “Webloggen in de klas” afgesloten

Vorige week is een drie weken durende training afgesloten, waarbij ik een weblog heb gebruikt. De onderwerpen van die training waren de technische kant van Windows Server 2003, Active Directory en Windows XP. Met Hans heb ik afgesproken zo af en toe mijn ervaringen daarmee te laten weten. Tussendoor heb ik hier dan ook een paar keer verslag gedaan.


Continue reading "Eerste experiment “Webloggen in de klas” afgesloten" >>

June 20, 2005

Reactie Weblog in de klas

Bij mijn vorige reactie op deze weblog heb ik een aantal zaken gemeld waar Hans (en de andere lezers) wel wat extra toelichting op konden gebruiken.
Ik heb wat reacties gehad van cursisten en van hun leiding gevende (mijn opdrachtgever) en die varieerden van leuk en nuttig om een overzicht te hebben van wat we gedaan hebben, tot ook een idee hebben van wat we allemaal doen. Vooral voor mensen die wel betrokken zijn bij de training maar niet zelf meedoen kan dat best leuk zijn.
Er staat een behoorlijke hoeveelheid bruikbare achtergrondinformatie op de weblog omdat cursisten een directe doorverwijzing hebben naar extra informatie. Dat kan ik even toelichten: In deze groepen zitten cursisten van totaal verschillend niveau, achtergrond en interessegebied. Het is voor mij onmogelijk om iedereen precies dat te geven wat men van mij verlangt. Met die doorverwijzingen kan iedereen die info opvragen die hij of zij (meestal hij) het meest interessant vind. Dus toch handig.
Om vragen op de weblog te zetten en die de volgende dag te behandelen vind ik een beetje sneu voor degenen die dan niet die weblog lezen. Ik denk er wel aan om bijvoorbeeld een lab die we doen uit te werken op de weblog.


June 17, 2005

Update Webloggen in de klas

Zoals eerder vermeld ben ik bij een klant van NewLevel.nl een training aan het geven gedurende drie weken, en ik hou dagelijks in een weblog bij hoe de vorderingen zijn, welke onderwerpen we behandeld hebben, en andere wetenswaardigheden, zoals interessante doorverwijzingen naar aanvullende technische informatie e.d.
Ik moet zeggen dat het me enigszins tegenvalt om iedere dag een verhaaltje te schrijven. Tot nu toe hield ik op een kladblok in telegramstijl wat aantekeningen voor mezelf bij, en nu probeer ik er toch een leuk lopend verhaaltje van te maken.
Verder is een bijkomende moeilijkheid dat ik in mijn klaslokaal geen internet heb. (voor de voortgang van de training is dat trouwens ideaal) Doordat die internet aansluiting in het lokaal er niet is, heb je iets minder de mogelijkheid om af en toe eens een doorverwijzing naar de weblog te laten zien. Daardoor kost het wat moeite om de interesse van de cursisten op te wekken.
Als ik naar de reacties op de weblog kijk moet ik concluderen dat er tot nu toe nog geen enkele cursist gereageerd heeft, maar na verloop van een paar dagen kreeg ik toch wel wat positieve (mondelinge) reacties.
Ik denk wel dat er inmiddels een behoorlijke schat aan informatie ontstaan is, en die groeit nog iedere dag.
De eerste week training is nu af, en we gaan de komende twee weken verder met nog twee groepen.


June 08, 2005

Vertrokken met Webloggen!

Zoals eerder gemeld wil ik een weblog bijhouden over het verloop van een aantal trainingen die ik bij een klant verzorg. Vanmiddag heb ik de classroom in orde gemaakt. Het ziet er erg mooi uit, ik heb 3 beamers tot mijn beschikking, dus dat zal wel een lichtshow gaan geven. Omdat er ook een Windows XP component in de training zit heb ik via een collega een Tablet PC tot mijn beschikking gekregen met daarop Windows XP. En verder ziet alles er goed uit. Ik heb er zin in!

Tags: , ,


May 26, 2005

Update weblog in de klas

Over anderhalve week ga ik een maatwerktraining geven over Windows Server 2003 en Windows XP op locatie bij één van onze klanten. Naast de normale dingen die ik als trainer van NewLevel doe om goed voorbereid te zijn, heb ik samen met Hans bedacht dat het leuk zou zijn om een weblog van deze training bij te houden. Zie ook posting van 18 mei .

Er is intern wat discussie geweest of we wel of niet de naam van die klant moeten of mogen noemen omdat je toch op het publieke deel van het internet zit. We hebben besloten dat niet te doen.

Na wat experimenteren met het aanmaken van stukjes tekst en uploaden, en daar linkjes en andere doorverwijzingen in te zetten ben ik tot de conclusie gekomen dat het niet veel werk hoeft te zijn om een weblog bij te houden. Daarmee was de test fase snel afgerond.

De training duurt 5 dagen en ik geef de training drie keer achter elkaar. Omdat ik nog wel eens de neiging heb dat ik dingen in week 2 ga verwarren met de training in week 1, ben ik uit het verleden gewend om, gewapend met potlood en papier iedere dag in telegramstijl een verslag van dag tot dag bij te houden. Hiervoor ga ik deze keer de weblog gebruiken, en het leuke is dat ik er niet alleen zelf in kan, maar mijn collega’s mijn cursisten en wellicht andere geïnteresseerden ook. Natuurlijk hoop ik op reacties van cursisten, vragen waarop ik in de training of na de training op in kan springen. Maar misschien ook wel aanknopingspunten voor een eventuele volgende opdracht. Ik zie ook voor de cursisten leuke voordelen in de zin van informatievoorziening. (doorverwijzingen naar extra studiemateriaal)

Alles bij elkaar hoop ik de weblog te kunnen gebruiken als een makkelijk en laagdrempelig medium, waar ieder die wil zijn vragen, op- of aanmerkingen kwijt kan. De voorbereiding is klaar, tweede week van juni gaan we ermee aan de slag, en ik zal op Hans on Expierience verslag doen over mijn ervaringen.


May 18, 2005

Weblog in de klas

Als gastauteur mag ik af en toe eens gebruik maken van de weblog van Hans Mestrum. Als trainer bij NewLevel.nl wil ik webloggen gaan gebruiken om bij te houden wat er in een bepaalde training gebeurd. Deze training duurt een week en is speciaal voor onze klant op maat gemaakt, en wordt 3 keer achter elkaar gegeven. Mijn idee is dat ik gedurende die drie weken dagelijks een verslag bijhoud over het verloop van de trainingsdag. Welke onderwerpen we behandeld hebben, en of dat makkelijke of moeilijke onderwerpen waren etc. Ook wil ik de weblog gebruiken om ondersteunend materiaal aan te bieden aan de cursisten, zoals een filmpje of een whitepaper. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat de cursisten veelvuldig reageren, en daarmee discussies op te starten. Met dank aan Hans, die me vanmorgen wegwijs gemaakt heeft in de manier waarop je zoiets kan opzetten, en ik ben zelf erg benieuwd of de cursisten het effect zien van de weblog. Daarover later meer.

Bericht gepost door : Chris Verra


We zijn vertrokken met NewLevel.nl!

NewlevelZojuist een bijeenkomst gehad met Chris Verra, technisch trainer bij NewLevel.nl over het inzetten van weblogs in een maatwerk training. Ik berichtte hier al eerder over. Chris is een zeer ervaren Windows 2000 en Windows XP trainer die wel mogelijkheden ziet in het gebruik van weblogs in een trainingssituatie. Hij gaat een maatwerk training organiseren en wil daar een aantal zaken uitproberen door een dedicated (besloten) weblog te gebruiken. Ik heb hem zojuist 'de knoppen' laten zien van TypePad en hem tevens gastauteur gemaakt op Hans on Experience. Hij zal daar zijn reflecties bij gaan houden over dit experiment! Dat wordt dus smullen. Iemand die zijn eigen leerproces bij gaat houden en nog wel over de inzet van weblogs. Kan het nog mooier? Ik ben er in ieder geval enthousiast over. De weblog is reeds in de lucht en Chris zal eens gaan kijken of hij die knoppen allemaal kan bedienen. Uiteraard zullen we (nog) niet mee kunnen kijken op die blog aangezien het een maatwerk/in-company training is. Maar we kunnen wel 'zien' hoe hij te werk gaat door zijn postings hier, onder de categorie: Experiment Weblog in de klas. Chris alvast veel succes!

Tags: , ,


May 17, 2005

Experiment: weblog inzetten in een training

Kijk dat vind ik nou mooi. Een collega van NewLevel.nl (IT trainingsinstituut van Tulip Computers) wil eens met me praten over weblogs en hoe hij dit zou kunnen gebruiken in een maatwerkcursus. Hij komt morgen (woensdag) langs om ingewijd te worden in ‘al die knoppen’ zoals hij het zelf noemt. Ik heb hem voorgesteld om ook gastauteur op Hans on Experience te worden, zodat hij zijn ervaringen met ons kan delen. Ik geloof erg in de inzet van weblogs in situaties waar kennisoverdracht plaats vindt.
Ik merk dat ik de laatste tijd een aantal mensen enthousiast heb gemaakt over weblogs en dergelijke, zowel intern bij Tulip als extern. Kennelijk vangen de antennes van andere mensen ook steeds meer geluiden van nieuwe ‘conversaties’ op.  Ik zal in ieder geval bloggen over mijn meeting met hem.

Tags: , ,


 • DEZE WEBLOG IS BEVROREN. ER KOMT HIER GEEN NIEUWE CONTENT.
  WEL OP:

  WWW.HANSONEXPERIENCE.COM (klik)

  (alle content van hier vind je daar ook)
  ZIE JE DAAR!
  My Photo

  • grazr

  My Archives Page  Statistics

  Wat lezen bezoekers van deze weblog nog meer?


My Disclaimer