Prepare to be redirected!

This content here is not updated! You can find me bloging with fresh content at http://www.hansonexperience.com!

Prepare to be redirected!

This page is a time delay redirect, please update your bookmarks to my new location at http://www.hansonexperience.com!

« links for 2006-08-04 | Main | Fresh Forward: inspirerend, creatief en open »

August 08, 2006

Toch MovableType als blogplatform. Maar hoe stap ik nu het beste en snelste over?

Ik heb besloten om toch MovableType (MT) te gaan gebruiken als mijn nieuw blogplatform. In de betatest van MT heb ik gezien dat er veel overeenkomst is met TypePad (TP). Logisch natuurlijk omdat beide platforms van SixApart komen.
De reden waarom ik overstap, is dat ik de content in eigen beheer wil hebben. Nu staat dat bij een ander en kan ik er dus moeilijker bij. Wat wel blijkt nu ik over wil stappen. Ook wil ik zelf bepalen wat ik op voor toeters en bellen aan mijn blog hang. Met MT kan ik de server zelf beheren en zaken aanpassen. Beide zaken geven mij het gevoel dat ik dichter bij mijn content zit. Ik zou natuurlijk ook nog een eigen webserver kunnen installeren, in de meterkast kunnen zetten en dan aan het internet kunnen ‘hangen’, maar dat vind ik weer net iets te veel werk. Het gaat mij niet om het beheren van een webserver, maar het beheren van mijn content en weblogplatform. Vandaar mijn keuze om het blogplatform elders te installeren.
Ondertussen heb ik MT geïnstalleerd (fluitje van een cent) bij Dreamhost. Mijn content heb ik qua tekst e.d. geëxporteerd vanuit TP en geïmporteerd in MT, door de exportfile uit TP in de import directory van MT te zetten en daarna de import functie van MT te gebruiken. Dat gaat prachtig. Alle reacties, trackback e.d. komen mee. De files en plaatjes ga ik met DownthemAll downloaden en via een zelfde directory structuur bij Dreamhost neerzetten. Daar heb ik dus inmiddels al een paar directories aangemaakt zoals op mijn TP account (met name mijn blog: my_weblog en context), waardoor straks het overstappen sneller gaat. Tot hiertoe is me alles duidelijk en is het een kwestie van doen. Wat nog wel een issue is en misschien willen jullie je ideeën daarover hieronder neerzetten, is hoe ik nu hansonexperience.com aan mijn nieuwe MT installatie kan koppelen, zonder dat ik de Google Juice (ofwel de urls in Google) verlies en hansonexperience.com niet uit de lucht mag (kan dat wel?)

De situatie nu is als volgt:
1. TypePad blog: http://hmestrum.blogs.com
2. Domein bij registrar X: www.hansonexperience.com
3. Dit domein (hansonexperience.com) is via CNAME gekoppeld aan TypePad blog: hmestrum.blogs.com
4. MT installatie bij Dreamhost met directory: my_weblog en context met daarin de content

De nieuwe situatie wordt:
1. uitfaseren TP blog na verloop van tijd (hmestrum.blogs.com/my_weblog zal dan niet meer benaderbaar zijn, maar is nu al ‘vervangen’ door hansonexperience.com/my_weblog)
2. koppelen van hansonexperience.com aan MT installatie
3. Onderliggende urls van de feeds vervangen door de nieuwe, maar de url van de feed als zodanig hetzelfde laten, zodat abonnees er niet veel van merken

Enkele vragen die ik nu aan het uitzoeken ben, zijn:
– moet ik mijn domein hansonexperience.com verhuizen na Dreamhost (de urls moeten hansonexperience.com/my_weblog/…… blijven) of kan dat via IP verwijzing
– hoe zorg ik er voor dat hansonexperience.com niet uit de lucht gaat
– hoe zorg ik er voor dat de links in de zoekmachines bereikbaar blijven

Iemand ervaring hiermee of ideeën? Of vergeet ik nog zaken? Ik hou me aanbevolen. Natuurlijk staat de vraag ook uit bij TypePad en Dreamhost.

Technorati tags: , , ,


TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341f929053ef00d834db4dd969e2

No trackback-function on your blog? Use:
Wizbang stand-alone trackback pinger

Listed below are links to weblogs that reference Toch MovableType als blogplatform. Maar hoe stap ik nu het beste en snelste over?:

Comments
ine

domeinnaam: je moet je nameservers veranderen. naar ns1.dreamhost.com, ns2.dreamhost.com,ns3.dreamhost.com.
Als je je domeinnaam daar al toegevoegd hebt in je domeinen dan zal er geen downtown zijn.
de overschakling duurt immer 24 tot 48u en switcht normaal mooi over.
hiermee heb je domein niet verplaatst, enkel de verwijzing is veranderd.
-doe nooit een domeintransfer indien niet nodig, als je alsnog van hosting zou veranderen zal je dat beter uitkomen.-

die links is een ander paar mouwen...
als je de dns hebt gebruikt bij typepad dan zullen die blijven als je je mt hebt opgezet volgens zelfde structuur als tp.
indien niet dan ben je alle googlinks kwijt. typepad.com zal immers je domain deleten.
dus je google rank is een pak naar beneden.

ook voor je rss feed moet je uitkijken.
als je op feedburner zit heb je in principe geen probleem en die kan je verleggen.

Hans Mestrum

Ha ine, bedankt.
Ik heb domeinmapping toegepast op TP, dus de links zijn al mooi naar hansonexperience.com gezet. Die zitten nu dus dubbel in google (Tp links en hansonexperience.com links) De structuur bij MT is/wordt dezelfde als bij Tp. Dus dat gaat ook goed. De nameserver veranderen moet dus de registrar doen waar ik dat domein heb geregistreerd. Ik kan dat zelf niet. Die hebben trouwens ook de CNAME verwijzing gemaakt. Dus die moet er dan ook uit.
Ik zit bij feedburner en daar kan ik de rss url vervangen. Ik neem aan dat dat is wat je bedoelt.
- Als ik het goed begrijp moet ik dus hansonexperience.com bij dreamhost toevoegen ook al is die bij een ander geregistreerd/onder beheer?
- ik moet er dus eerst voor zorgen dat alle content overgezet is naar dreamhost
- wat bedoel je met "de dns gebruikt bij typepad"?

Sanne Roemen

Hans, ik zou je domein naar Dreamhost verhuizen, omdat je dan via het controlpanel volgens mij zelf de cname records etc kan beheren.
- welke url gebruik je bij feedburner? Indien handsonexperience.com, dan hoef je niets te doen. Indien ...blogs.com hoef je hem alleen maar aan te passen en dan gaan je abonnees soepel over.
-eerst al je content overzetten: JA
-als er ergens .blogs.com urls in zoekmachines terecht zijn gekomen, zullen die kapot gaan. Dat is niet zo erg, als ze zouden blijven bestaan zou Google dat kunnen zien als duplicate content en dat kan weer als zoekmachine spam worden gezien. Het zijn er trouwens niet zoveel: doe site: http://hmestrum.blogs.com/ in google en hij geeft aan welke pags van dat domein hij heeft geïnventariseerd.
-ik denk dat Ine met 'de DNS gebruikt' het 'domainmappen' bedoelt. En dat is wat je gedaan hebt, je domein was gemapt naar typepad.

Hans Mestrum

Ha Sanne, fijn dat je reageert. Ik kan inderdaad bij Dreamhost zelf de CNAME etc. aanpassen. Dat is een voordeel, maar levert verhuizen dan problemen op. Ik bedoel is de weblog dan niet compleet uit de lucht?
Inderdaad hoef ik bij FeedBurner helemaal niks te doen denk ik.
Ja die .blog.com urls zullen verdwijnen, maar dat is niet zo erg. Het gaat me om de hansonexperience.com/my_weblog/.... urls
Wat is de beste volgorde? Eerst de domein bij Dreamhost aanmaken (ivm de directorystructuur) en dan de domeinnaam verhuizen of dns aanpassen of andersom?

The comments to this entry are closed.

 • DEZE WEBLOG IS BEVROREN. ER KOMT HIER GEEN NIEUWE CONTENT.
  WEL OP:

  WWW.HANSONEXPERIENCE.COM (klik)

  (alle content van hier vind je daar ook)
  ZIE JE DAAR!
  My Photo

  • grazr

  My Archives Page  Statistics

  Wat lezen bezoekers van deze weblog nog meer?


My Disclaimer