Prepare to be redirected!

This content here is not updated! You can find me bloging with fresh content at http://www.hansonexperience.com!

Prepare to be redirected!

This page is a time delay redirect, please update your bookmarks to my new location at http://www.hansonexperience.com!

« Marco en Pierre online te volgen morgen | Main | Winstjagende softies gezocht »

May 31, 2006

Dienend Leiderschap: mensen om je heen groeien

In Management Scope van deze maand staat een zeer boeiend artikel met diendend leider Ed Voerman van UTS Voerman groep. Ik heb het genoegen gehad hem een paar keer te mogen ontmoeten en heb verslag mogen doen van het symposium van de Stichting Servant Leadership waar hij voorzitter van is. Een bijzondere man en eigenlijk toch heel gewoon. Een dienend leider.
Ik heb uit het artikel een aantal zaken gehaald die mij aanspreken en passen in het andere leiderschap dat in deze tijd meer en meer nodig zal zijn. Klik daarvoor verder.


- Dienend Leiderschap is een integrale benadering, een levenshouding en gaat dus verder dan een principe van organiseren. Door anderen te dienen, dien je uiteindelijk ook jezelf.
- Een dienend leider herken je aan de mensen om hem heen: die groeien. Hij doet een stapje terug als er iets gevierd wordt.
- Een bedrijf heeft voor haar bestaansrecht gezonde winst nodig, maar het is ook nodig dat het bedrijf groeit, vitale mensen in dienst heeft.
- Diendend leiderschap is heel recht en eerlijk. En is niet wattig of vaag.
- Als een diendend leider een besluit neemt vraagt hij zich af: wie en wat dien ik met dit besluit? En dat doet hij bij alle besluiten of het nu gaat om financiering, reorganisatie, ontslag, commercie, maar ook in simpele, praktische zaken.
- Je moet kunnen laten zien dat je zelf op een bepaald ogenblik onbelangrijk bent. Dat is een oeroud principe. De waarde daarvan blijft, al veranderen de vormen en normen met de tijdgeest.
- De lijn van diendend leiderschap is heel duidelijk en het principe heeft eeuwigheidswaarde.
- Die lijn bestaat uit het principe dat ik wil dienen, maar ik wil ook leiden. Als ik leid dien ik te weten wat dienen is, anders kan ik niet leiden. Het gaat er om dat iemand zijn eigen principes wil volgen. Je volgt uiteindelijk jezelf.
- Een uitvloeisel van dienden leiderschap is dat iedereen zijn eigen leider is, niemand kan verantwoordelijkheid afschuiven.
- Je hoeft als dienden leider je bezit niet op te geven. Dat is calvinistisch. Maar er zit wel een spanning in. Het gaat daarbij vooral om je houding.
- Dienend leiderschap is ook heel alert zijn in de situatie.
- Je kunt het niet overhaast. Het is een natuurlijk proces. En als je je afvraagt waarom jezelf niet meer support krijgt of voeding ben je verkeerd bezig.

Relevante links op deze weblog over dit onderwerp:
- We leven in een tijd van trendbreuken! (met o.a. interessante video uitzending met Ed Voerman en Herman Wijffels over dienden leiderschap)
- Natuurlijk leiderschap (met video uitzending met Herman Wijffels en Paul Rosemoller)
- Ander leiderschap (een aantal links naar postings op mijn weblog)

Technorati tags:

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341f929053ef00d8342b5d4a53ef

No trackback-function on your blog? Use:
Wizbang stand-alone trackback pinger

Listed below are links to weblogs that reference Dienend Leiderschap: mensen om je heen groeien:

» Winstjagende softies gezocht from Hans on Experience
Dat is de titel van een artikel in Management Scope van deze maand. Het is een wat provocerende titel, maar het geeft wel aan waar de crux zit. Er moet een balans zijn tussen hard en zacht in leiderschap. Tussen dienen en leiden. En vaak hebben manager... [Read More]

Comments

The comments to this entry are closed.

 • DEZE WEBLOG IS BEVROREN. ER KOMT HIER GEEN NIEUWE CONTENT.
  WEL OP:

  WWW.HANSONEXPERIENCE.COM (klik)

  (alle content van hier vind je daar ook)
  ZIE JE DAAR!
  My Photo

  • grazr

  My Archives Page  Statistics

  Wat lezen bezoekers van deze weblog nog meer?


My Disclaimer