Prepare to be redirected!

This content here is not updated! You can find me bloging with fresh content at http://www.hansonexperience.com!

Prepare to be redirected!

This page is a time delay redirect, please update your bookmarks to my new location at http://www.hansonexperience.com!

« Kwaliteit van leven: dat is de nieuwe maatstaf | Main | POE-116-20060418: Interview met Alain Volz »

April 18, 2006

Klaar om te wenden, niet morgen NU!!

Zoals al eerder aangekondigd zou Kitty Janssen van het OrionCollege haar wending gaan beschrijven. Hier haar prachtige verhaal:

Uit Brida Paulo Coelho:

“ Het is noodzakelijk om risico’s te nemen, bepaalde wegen te volgen en andere juist niet. Niemand kan keuzes maken zonder daarbij angst te voelen”

Klaar om te wenden wanneer ben je er klaar voor? Pas op het moment dat je durft los te laten en durven loslaten is een proces. Wij hadden beiden een “riante” baan in het VO. Ik had een functie in het middenmanagement met nog slechts een aantal uren les, werkte parttime, schaal 11, een dertiende maand en uitzicht tot mijn pensioen op een eigen kantoor, status en aanzien. Ik lag goed in de markt bij leerlingen, collega’s en vrienden. Geen reden om dit los te laten op één wezenlijk punt na:


ik zag en voelde dat de “luiken”van de leerlingen hoe langer hoe sneller dicht gingen, de sterretjes in de ogen van de kinderen die de school bezochten na vier weken brugklas gedoofd waren, op een enkeling na. Kinderen steeds gevoeliger werden voor een persoonlijke benadering, groeiden als je hen de kans gaf zichzelf te openbaren, wie ze werkelijk zijn, wat ze werkelijk als talenten in zich hebben. Ik besefte dat ik niet in staat was om de school in dát tempo mee te laten wenden als mijn inziens op dit moment noodzakelijk is en stond voor een cruciaal besluit. Stoppen en alle zekerheden opgeven met één droom voor ogen: een eigen school oprichten die volledig recht kan doen aan die passie en talenten die kinderen nu eenmaal van nature in zich hebben. Samen met mijn levenspartner John anderhalf jaar geleden besloten om te leven van ons spaargeld en een eigen school op te richten. De website van het Orion College zegt voldoende. Een geheel nieuwe school voor voortgezet onderwijs, twee trekkers, een klein schoolbestuur, een klein netwerk met mensen die vertrouwen hebben én bekostigd door OC&W ! We hadden graag het Vmbo aan het Havo en Atheneum toe willen voegen. De wet en regelgeving ligt in Nederland anders. Is er al eenzelfde denominatie in de buurt voor Vmbo dan wordt die schoolsoort afgewezen.

We zijn er nog lang niet. Een dergelijke wending kost tijd. We starten wél in augustus dit jaar. Met een nog een klein groepje leerlingen op dit moment. Dit groepje zal zich uitbreiden net zoals de groep van 900 mensen die aanwezig waren op 31 maart zich zullen verenigen. Dat wat er te gebeuren staat is onomkeerbaar. Terug naar menselijke waarden en normen, terug naar onvoorwaardelijke zorg voor al wat leeft, terug naar de bron, terug naar de innerlijke stilte, terug naar je ware zelf, terug naar delen. Het Orion College is op zoek naar gepassioneerde gastdocenten uit alle hoeken van de samenleving die hun talenten en expertise met onze leerlingen willen delen. Welke lezer(s) wil(len) deze uitdaging aangaan?

Kitty Janssen

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341f929053ef00d8342865bb53ef

No trackback-function on your blog? Use:
Wizbang stand-alone trackback pinger

Listed below are links to weblogs that reference Klaar om te wenden, niet morgen NU!!:

» Hans on Experience: Klaar om te wenden, niet morgen NU!! from 42
Links: Hans on Experience: Klaar om te wenden, niet morgen NU!!.Naar aanleiding van de avond 'Klaar om te wenden', georganiseerd door CHE verzamelt Hans Mestrum op zijn weblog Hans on Experience allerlei verhalen over mensen die aan het wenden zijn. [Read More]

Comments
anneke

Wow! Als je me vraagt hoe je het "klaar om te wenden-gevoel" concreet kunt omschrijven... dan lijkt me dit toch wel dé manier!!!! Mooie woorden, Kitty! En nog mooiere daden!!! :-D

Mark van Doorn

Ik ben een leek op onderwijsmethode gebied, maar wat is het verschil tussen het Orion College en een Montessori school? Bij een Montessori school gaat men er toch ook vanuit dat elk kind een eigen aanleg, een eigen werktempo en een diversiteit aan behoeften met zich meebrengt?

kitty janssen

Dat klopt. Het verschil ligt in het gegeven dat kinderen bij ons hun eigen curriculum samenstellen.

The comments to this entry are closed.

 • DEZE WEBLOG IS BEVROREN. ER KOMT HIER GEEN NIEUWE CONTENT.
  WEL OP:

  WWW.HANSONEXPERIENCE.COM (klik)

  (alle content van hier vind je daar ook)
  ZIE JE DAAR!
  My Photo

  • grazr

  My Archives Page  Statistics

  Wat lezen bezoekers van deze weblog nog meer?


My Disclaimer