Prepare to be redirected!

This content here is not updated! You can find me bloging with fresh content at http://www.hansonexperience.com!

Prepare to be redirected!

This page is a time delay redirect, please update your bookmarks to my new location at http://www.hansonexperience.com!

« links for 2005-07-06 | Main | De Consumentenbond over webloggen »

July 07, 2005

Presentatie Seth Godin: remarkable!

Img_1000Wow! Dat was weer even geleden om een dergelijke spreker te horen. Seth Godin bij 212amsterdam.nl. Ik heb enkele foto's on-line gezet. Tjonge jonge wat een passie en gedrevenheid. Wat een aansprekende voorbeelden. Geen droog leuterverhaal, maar zo'n opwindend verhaal waar je voor op het puntje van je stoel gaat zitten. Het is jammer dat het maar 1 uur duurde. En natuurlijk was het leuk om nieuwe en oude bekenden te zien. Zo liep ik Fred en Arnoud tegen het lijf en heb ik kennis gemaakt met Stefan. Daarnaast heb ik nu eindelijk Marco Derksen van MarketingFacts eens ontmoet en was ook frankwatching aanwezig. Natuurlijk was Frank-ly van de partij en had hij volgens mij de primeur om als eerste een prima posting te hebben. Ik zag zojuist bij de reactie op die posting dat erik van roekel van marketingfacts er ook was en yme bosma heeft ook zijn foto's al beschikbaar. En Henk-Jan van Punt.nl keek even of ik het was die een foto maakte. Gelijk ook even kennis gemaakt met zijn collega-directeur.  Maar dan het verhaal. Zoals gezegd staat er bij Frank-Ly een prima samenvatting. Wat mij vooral is bijgebleven is dat in het verhaal van Seth ook weer het 'omkeringseffect' duidelijk naar voren kwam. Niet het product centraal maar de klant. Geen product maken en dan klanten zoeken, maar naar klanten gaan en producten er bij zoeken. Ook 'omkering' is het feit dat de klant de macht heeft: 'people have the power to ignore you'. Empowerment of the individual. Daar heb ik de laatste tijd meer over geschreven.
Hij had het ook over het verhaal achter het product of dienst. Dat moet waar zijn en authentiek. Geen gezwam of geneuzel, geen dikdoenerij, nee gewoon zoals het is. En dan gaat het er niet om dat je goed bent, dat je product de beste specs heeft, nee daarmee onderscheid je je niet (meer). Het gaat er om dat je remarkable bent. Dat je (product) het waard bent (is) om een remark over te maken. Ze worden ambassadeurs van jou en je product. Je kunt wel een goed idee hebben, maar als niemand er over praat gebeurt er dus niks. Je moet anderen er mee aan de haal en aan de slag laten gaan.
Hij zei ook dat we nog teveel als jagers opereren (en dat is enkele eeuwen geleden al afgeschaft). We hebben het over targetting, doelgroepen, targets, maar vergeten vrienden te maken. En als ze al vriend worden dan maken we er snel klanten van. Bang om te dicht bij te komen, om onszelf bloot te geven, om onszelf te geven. Nee liever hangen we dan een lul-verhaal op hoe goed en geweldig het ding wel niet is, hoeveel megaflops hij rijdt, of hoe goedkoop het is. We kopen daarbij ook de aandacht van de klant (onze vriend) door reclame. We denken dat reclame verkoop stimuleert. Maar dat is ook uit een andere tijd. Die werkwijze houdt zichzelf in stand. Totdat technologie├źn zoals weblogs, tivo, internet de hele boel in het honderd laten lopen. Dat is wat er nu gaande is. Je kunt de aandacht niet meer kopen. Nee de klant bepaalt zelf wel wat hij wil (zien, horen). Sterker nog de klant (je vriend) kan je voor zijn, heeft zelf het idee al of wil het product samen met je maken. Reclame gaat uit van wat de verkoper wil, niet wat de klant (je vriend) wil. Maar die klant wil ook iets en dat weet jij als verkoper weer niet (als je tenminste niet in gesprek gaat). De klant moet jou toestaan om van zijn aandacht gebruik te mogen maken. Daarom werkt reclame maar gedeeltelijk. Je moet er dus voor zorgen dat de klant je toestemming geeft om zijn aandacht te hebben. En hoe gaat dat? Juist door remarkable te zijn. Er voor te zorgen dat er over je gepraat wordt. Iemand die over je praat heeft nl. toestemming gegeven (dat doet hij immers zelf) om aandacht aan je te geven. Dat is dus weer dat omkeringseffect. Ik bepaal dat ik een goed woordje voor je doe, enthousiast over Seth Godin schrijf en dat gebeurt niet door met reclame te gaan smijten. Nee dan werkt dat juist averechts. Je wilt mijn aandacht kopen, maar ik ben niet te koop. En er voor zorgen dat er over je gepraat wordt door een opgeklopt (verkoop)verhaal op te hangen wordt ook niet meer geaccepteerd. Je moet authentiek zijn, iets voor mij betekenen. Maar dat bepaal ik wel zelf.
Ja lastig maar een o zo waar verhaal van die Seth. En als ik dan de volgende dag dit stukje schrijf merk ik dat hij juist in de praktijk heeft gebracht wat hij verkondigd: be remarkable dan wordt er over je gesproken. En daarbij geldt: it's safe to be risky, but it's risky to be safe!
Img_1027_2En dan op je gemak op de cruise-control al mijmerend terugrijdend met mooi luchten en prachtig licht zie je ineens twee regenbogen en schiet je vanuit je auto de ene na de andere foto. Waarom? Inspiratie van Seth.


Technorati tags:.


TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341f929053ef00d8342489c753ef

No trackback-function on your blog? Use:
Wizbang stand-alone trackback pinger

Listed below are links to weblogs that reference Presentatie Seth Godin: remarkable!:

» Seth Godin in Amsterdam from Weblog
Gisteravond was Seth Godin in Amsterdam. De beste man is auteur van populaire marketingboekjes over Purple Cows en Permission Marketing en recentelijk All Marketeers are Liars. Zijn presentatie was energiek en bere-interessant. Voor de velen mensen die er [Read More]

Comments
Erik van Roekel

Hoi Hans,

Damn..we hebben elkaar misgelopen ;-)

Arnoud

Hans, het was leuk je eindelijk eens in het echt te ontmoeten!

Igor

Mooi verslag! Na Seth's optreden een zeer luid en lang applaus ..en terecht.
Terug in de auto was ik ook vol inspiratie.. maar halverwege kwam ook de realiteit weer terug in m'n hoofd; hoeveel marketeers die zo hard klapten, zouden het vanaf donderdag daadwerkelijk anders gaan aanpakken?

En voor collega's die waren uitgeloot; is Seth's presentatie al online ontdekt?

Cheers

Hans

@igor: dank je. Ja je hebt gelijk.
Overigens heb ik de presentatie nog niet online ontdekt.
@arnoud: leuk nu ook een gezicht te hebben bij webdrain ;-)
@erik: ja jammer joh. Had wel een biertje met je willen drinken.

Henk-Jan

Ik zag dat Photonic foto's heeft gemaakt. Check it op www.photonic.nl of meteen op http://helen.photonic.nl/dev/?idh=20304ff852890bcd77e3dfecad41feec

The comments to this entry are closed.

 • DEZE WEBLOG IS BEVROREN. ER KOMT HIER GEEN NIEUWE CONTENT.
  WEL OP:

  WWW.HANSONEXPERIENCE.COM (klik)

  (alle content van hier vind je daar ook)
  ZIE JE DAAR!
  My Photo

  • grazr

  My Archives Page  Statistics

  Wat lezen bezoekers van deze weblog nog meer?


My Disclaimer