Prepare to be redirected!

This content here is not updated! You can find me bloging with fresh content at http://www.hansonexperience.com!

Prepare to be redirected!

This page is a time delay redirect, please update your bookmarks to my new location at http://www.hansonexperience.com!

« Les Blogs te volgen op weblog, flickr, buzznet, videolog, podcast, technorati en websites | Main | Trend: Leiderschap in de 21ste eeuw »

April 16, 2005

Overpeinzingen

Ja nu Bloglines niet werkt en het hier in het zuiden slechts 7 graden is (het moet ook ergens volgens het weerbericht 20 graden zijn) is het goed om eens wat zaken te overdenken. Ik heb in ieder geval de trial versie van Feeddemon eens geinstalleerd om daar ervaring mee op te doen. Ik hoor daar positieve geluiden over. En toen ik dat gedaan had ging eigenlijk als vanzelf eens nadenken hoe zal ik het nu inrichten. Dezelfde indeling zoals ik al heb in Bloglines of een andere? Laat ik al die voorgeinstalleerde feeds staan of niet? Welke categorie├źn zou ik eigenlijk willen hebben? Maar tegelijkertijd wil ik er niet teveel tijd in stoppen, want als Bloglines straks weer in de lucht is, dan kan ik die synchroniseren met Feeddemon zag ik. Ik heb onderstussen ook al een aardige screencast over Feeddemon bekeken u het hier pijpenstelen regent.. Wat ik me ook afvraag is: waarom mis ik die feeds nu eigenlijk? Stel dat ik nu geen feedreader meer heb, want dan? Even bekruipt me dan het gevoeg de connectie verloren te hebben, zoiets als je tv gaat op zwart tijdens psv-lyon. Ik moet er niet aan denken! 
Die afhankelijkheid van zo’n reader is eigenlijk ook maar niks. Als ik dan eens om me heen kijk in weblogland, dan zie ik dat we met zijn alle veel nieuws aan het dupliceren en verspreiden zijn. Neville Hobson had het gisteren ook al over connectors. Niet dat dat ernstig is als je dat bent, maar mavens en salesmen moeten er ook zijn. En soms moet je volgens mij van profiel verwisselen. Zoals Neville dat gisteren dus ook deed. Veel webloggers fungeren nu als een hub in het social network, maar ik zie te weinig meningsvorming, onderbouwde postings, tegendraadse schrijfsels. Ik maak me daar de laatste tijd ook schuldig aan merk ik. In het begin was ik meer bezig met oordeelsvorming, kritisch nadenken over jezelf en de wereld. Bezig zijn met zingeving en verdieping. Doordat ik meer geconnected ben met het ‘nieuws’ via de feedreader heb ik de neiging om dat ‘nieuws’ dat mij beroerd, bezig houdt, interessant lijkt (of juist totaal) niet, kortom opvallend is op te pakken en door te geven. Ik had daar gisteren nog een discussie over met Ton Zijlstra.
Daarom is zo’n regenachtige dag als vandaag waarop je feedreader ofwel je antennes op het nieuws er eens even niet is wel goed. Lekker even filosoferen over het waarom. Wat jullie er al lezers aan hebben weet ik niet. Wellicht zet het je ook aan tot reflectie? Natuurlijk het is fijn dat het nieuws niet meer voor je gemaakt wordt als weblogger. Immers je maakt het nieuws zelf of bepaalt zelf wat nieuws is. Zelfsturing dus. Ik lees ondertussen dat Will Richards ook gebruik maakt van Bloglines en nu ons het advies geeft de opml file te backuppen. Ja ja. Moeten we er eerst in kunnen. Hij vraagt of anderen ook problemen hebben. Maar even op reageren. Zo, nu maar weer eens kijken of Bloglines werkt. Het is nu 14.00u. No way.


TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341f929053ef00d83475650469e2

No trackback-function on your blog? Use:
Wizbang stand-alone trackback pinger

Listed below are links to weblogs that reference Overpeinzingen:

Comments
Dennis Ruigrok

Hey Hans!

Ik zag dit in een uitzending van tegenlicht. Het gaat over de keerzijde van onze (consumer) vrijheid.

http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/16456426/

Groetjes,
Dennis

Hans

Daar ga ik ook eens goed voor zitten. Zo net de netwerk uitzending bekeken. Ben nu een posting daarvan aan het schrijven. Lijkt wel of mijn hele weblog bij elkaar komt in die posting. Moo!

Huub

Ikzelf gebruik SharpReader en heb afgelopen week ook Feedreader en Feeddemon geprobeerd.

Met sharpReader kan ik de feeds in een overzichtelijke direcorystructur kwijt, bijv op thema. Dat vind ik persoonlijk wel makkelijk.

Hans

Hoi Huub, maar die structuur kan in Feeddemon toch ook?

Ton Zijlstra

Dag Hans,

Ik gebruik zelf een combinatie van Bloglines (on-line) en Lektora (browserbased, off-line) als feedreaders. Bloglines om van andere machines bij 'mijn' nieuws te komen, en Lektora om nieuws op de laptop te halen, en onderweg in de trein rustig te kunnen lezen bijv. Ook als lokaal doorzoekbaar archief. Bloglines gebruik ik ook om aan anderen te kunnen laten zien wat ik lees, het blootleggen van een stuk van mijn informatie-dieet zeg maar.

T.a.v. indelingen en groeperen van feeds hink ik op twee gedachten. Enerzijds is een indeling handig als ik gericht lees, dus postings op onderwerp wil lezen, en dus vanuit mijn eigen agenda/hot interesses handel. Anderzijds zijn er andere momenten waarop ik die structuur niet wens, omdat ik me open wil stellen voor de patronen en stromingen die uit het geheel van postings op een willekeurig moment voortkomen. Dat is meer exploratief gebruik van de feeds, en minder informatie-gericht.

Het is lastig omdat te doen door simpelweg door je indeling heen te wandelen, omdat dat voorsorteren het effect van het geheel verstoort.

Ik ben nu twee dingen aan het proberen. Enerzijds feeds dubbel opnemen: in de indeling, en in een willekeurig gesorteerd totaallijstje. Anderzijds met de ontwikkelaars van Lektora in gesprek of ze die optie van een random overzicht niet kunnen inbouwen in de tool.

groet,

Ton

Hans

Hi Ton,

ja dat gevoel van teveel geleid worden door de feeds heb ik soms ook. Als je met feeds werkt heb je toch weer een beperkte kijk op het geheel. Natuurlijk het is beter dan helemaal geen feeds, maar denken dat datgenen wat je in feeds ziet de werkelijkheid is, is wellicht weer bedrijfsblind. Ik ben er nog niet uit hoe het dan wel zou moeten/kunnen.

The comments to this entry are closed.

 • DEZE WEBLOG IS BEVROREN. ER KOMT HIER GEEN NIEUWE CONTENT.
  WEL OP:

  WWW.HANSONEXPERIENCE.COM (klik)

  (alle content van hier vind je daar ook)
  ZIE JE DAAR!
  My Photo

  • grazr

  My Archives Page  Statistics

  Wat lezen bezoekers van deze weblog nog meer?


My Disclaimer